Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Omgaan met pijn bij kinderen en volwassenen met ernstige en zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen

02jun09:3017:00Omgaan met pijn bij kinderen en volwassenen met ernstige en zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen

Details event

SIGNALEREN EN BEGRIJPEN

Omdat mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen hun pijnklachten niet verbaal kunnen uiten, is het belangrijk dat ouders, verwanten en zorgverleners non-verbale signalen die op pijn duiden, kunnen herkennen en interpreteren. Ook het bijhouden van het effect van interventies en behandelingen is op die manier mogelijk. Op het symposium worden twee instrumenten gepresenteerd die daarvoor gebruikt kunnen worden.

Het verlichten of wegnemen van pijn bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen betekent vaak het aanpakken van fysieke of medische oorzaken. Het kan echter ook gaan om psychologische oorzaken. Die kunnen leiden psychosomatische pijn of onbegrepen lichamelijke klachten (SOLK of ALK). Wat betekent dit voor mensen met ZEVMB of EMB?

 

HULP EN ONDERSTEUNING

We moeten niet vergeten, dat ouders, begeleiders en verzorgers een essentiële rol spelen in de comfortzorg voor kinderen en volwassenen met EMB of ZEVMB. Het belangrijkste instrument zijn ze zelf! Hoe kunnen ze hieraan vorm en inhoud geven? Hiervoor is een aanpak ontwikkeld met betrekking tot behandelingen in het ziekenhuis. Deze aanpak is ook voor andere situaties heel goed bruikbaar. Aansluitend bespreekt een haptotherapeute de kracht van aanraken in het algemeen en in het bijzonder bij pijn. En een CliniClown besteedt aandacht aan het spelenderwijs opbouwen van contact en hoe dit kan bijdragen aan vermindering van stress.

DERDE SYMPOSIUM

Dit is het derde symposium dat aandacht besteedt aan onderwerpen die bijdragen aan een goede, effectieve zorgverlening aan kinderen en volwassenen met EMB of ZEVMB. Dit symposium borduurt verder op de vorige en biedt weer nieuwe invalshoeken.

Ook aan dit symposium werken behalve de academische werkplaats Sociale relaties en gehechtheid en de  academische werkplaats EMB, deskundige sprekers mee die de praktijk uit eigen ervaring goed kennen.

Het symposium is tevens een mooie gelegenheid voor het delen en uitwisselen van kennis en kunde met betrekking tot pijn, angst voor pijn, pijnbeleving en begeleiding rond pijn bij kinderen en volwassenen met EMB of ZEVMB.

 

DATUM: 2 juni 2023 van 9:30 tot 17:00
INHOUD: op het symposium krijgt u informatie die van belang is voor het signaleren en begrijpen van pijnklachten en voor het bieden van hulp en ondersteuning.
DAGVOORZITTER: Annette van der Putten
SPREKERS: Helen Korving, Annemieke Enninga, Paula Sterkenburg, Leendert Sneep, Michelle Kraaij, Stichting Kind en Ziekenhuis/Jorien Mulder,  Yvonne Harbers-Govers en Cliniclowns/Joscha de Boever
LOCATIE: Congres- en vergadercentrum Domstad & via livestream.
ACCREDITATIE: Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP K&J / NVO OG (geldt na toekenning ook voor SKJ), V&VN, Fysiotherapie en ergotherapie
INVESTERING: € 235,00 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW

 

Voor ouders zijn enkele plaatsen gereserveerd.
Zij kunnen meedoen voor 59,50.
Ouders kunnen zich aanmelden via [email protected]

Tijdstip

(Vrijdag) 09:30 - 17:00

Locatie

Congres- en vergadercentrum Domstad

Koningsbergerstraat 9, 3531AJ Utrecht