Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Werkgebied kinderziekenhuis

Werken in het

(kinder)ziekenhuis

1. Ziekenhuis (kinderafdeling)

2. Kinderziekenhuis

3. Academisch ziekenhuis

4. Gespecialiseerd ziekenhuis

5. Gespecialiseerde centra

Ziekenhuis (kinderafdeling)

Op een kinderafdeling van een algemeen ziekenhuis worden kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar opgenomen voor verschillende specialismen voor een onderzoek, behandeling of operatie. Een kinderafdeling binnen een algemeen ziekenhuis bestaat vaak uit verschillende units, denk aan bijvoorbeeld: neonatologie , pediatrie en kinderdagbehandeling. Binnen de kinderafdeling werken verschillende disciplines nauw met elkaar samen, het team bestaat onder andere uit: kinderartsen, high-care neonatologie verpleegkundigen, kinderverpleegkundigen, verpleegkundigen in opleiding tot kinderverpleegkundige, high care neonatologie verpleegkundigen, voedingsassistenten, pedagogisch medewerkers en arts assistenten.

Kinderziekenhuis

Een kinderziekenhuis is een ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. De algemene benaming voor deze zorg is pediatrie, maar in een kinderziekenhuis vind je allerlei specialismen zoals neonatologie, kinderchirurgie en kinderoncologie. Kinderziekenhuizen onderscheiden zich van gewone ziekenhuizen door de speciale aandacht voor de ontwikkeling van het kind. Er is een school voor kinderen die langdurig blijven, er wordt veel aandacht besteed aan de voorbereiding op een behandeling/operatie, de ouders worden bij de behandeling betrokken en er is uitgebreide pedagogische en maatschappelijke hulpverlening. Nederland heeft acht kinderziekenhuizen.
  • Willem-Alexander Kinderziekenhuis
  • Wilhelmina Kinderziekenhuis
  • Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
  • Emma Kinderziekenhuis
  • Beatrix Kinderziekenhuis
  • Amalia Kinderziekenhuis
  • Juliana Kinderziekenhuis
  • Sophia Kinderziekenhuis

Academisch ziekenhuis

Als kinderverpleegkundige in een academisch ziekenhuis verleen je zorg aan kinderen van 0 tot 18 jaar die voor uiteenlopende aandoeningen in het ziekenhuis zijn opgenomen. In een academisch ziekenhuis zie je kinderen van een grote diversiteit aan specialismen en ook kinderen die van buiten de regio naar het ziekenhuis komen. Hierdoor kom je als kinderverpleegkundige in een kinderziekenhuis elke dag in aanraking met verschillende ziektebeelden en is klinisch redeneren een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Als kinderverpleegkundige in een kinderziekenhuis werk je nauw samen met de ouders en verzorgers. Zo maak je afspraken met het kind en de ouder(s) over bijvoorbeeld de inhoud van de zorg en de taakverdeling. Je brengt met de ouders de zorg in kaart, stelt een zorgplan op, evalueert deze en stelt de plannen bij. Hierbij is het belangrijk om creatief te zijn en maatwerk te leveren. Een bijzondere plek bij Amsterdam UMC, locatie AMC, is het Emma Kinderziekenhuis (EKZ). Binnen een kinderziekenhuis is er over het algemeen voldoende ruimte om jezelf door te ontwikkelen en verder te specialiseren.

Gespecialiseerd ziekenhuis

Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is een centrum waar alles om het kind draait en waar alle hoog complexe zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar zijn gebracht. De missie van het Prinses Máxima Centrum is: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. De verwachting is dat door een nauwe samenwerking tussen zorg en research de genezing van kinderen met kanker zal toenemen met minder nadelige effecten op latere leeftijd. Als kinderverpleegkundige, werkzaam in het Prinses Máxima Medisch Centrum voor kinderoncologie, lever je gecoördineerde en deskundige (hoog complexe) verpleegkundige zorg aan kinderoncologische patiënten. Je draagt bij aan de planning en bewaking van de verpleegkundige zorg, participeert in multidisciplinaire activiteiten en coördineert deze, bewaakt de kwaliteit van de zorg en draagt bij aan opleiding, onderwijs en research. Binnen het Prinses Máxima Medisch Centrum krijg je de mogelijkheid je verder te ontwikkelen tot kinderoncologieverpleegkundige. Daarbij krijg je de kans om samen te bouwen aan het gloednieuwe centrum waar zorg en research nauw samenwerken om meer kinderen met kanker te genezen. In ons centrum staan kind en gezin voorop.

Gespecialiseerde centra

Brandwondencentra

Als kinderverpleegkundige kun je werkzaam zijn in één van de drie brandwondencentra van Nederland (Groningen, Rotterdam en Beverwijk). In Beverwijk is het enige aparte kinderbrandwondencentrum te vinden. Een brandwond is meer dan een wond die moet worden behandeld. Bij een verbranding worden alle organen van het lichaam extra belast en als de brandwond is genezen gaat de behandeling nog lang door. Dit zorg er voor dat er bij de behandeling van een kind met brandwonden altijd een groot team van professionals betrokken is zoals: kinderarts, chirurg, anesthesist, kinderbrandwondenverpleegkundigen, kinderverpleegkundigen, verpleegkundigen die in opleiding zijn voor een van deze specialisaties, kinderpsycholoog, pedagogisch medewerkster(s), ergotherapeuten, fysiotherapeuten, revalidatiearts, bacterioloog, diëtiste, medewerker huishoudelijke dienst, secretaresse, voedingsassistente, afdelingsassistent en ziekenhuishygiënist. Als je als kinderverpleegkundige bij een (kinder)brandwondencentrum wil werken, dien je een sterke affiniteit te hebben met wondzorg en het ondersteunen van kind en gezin op psyschich en maatschappelijk vlak. Daarnaast is het belangrijk dat je in staat bent om samen te werken binnen een groot multidisciplinair team.