Events

Nieuwsbrief

Inloggen

a

Menu

Interessante bijgescholingen - kinderverpleegkunde

Interessante bijscholingen

Er zijn veel ontwikkelingen rondom de zorg voor het zieke kind en het gezin. Er komen steeds meer bijscholingen en trainingen ter preventie. Een ontwikkeling die al gaande is en voor de toekomst steeds belangrijker gaat worden. Als kinderverpleegkundige werken we steeds meer preventief en gezondheidsbevorderend. We hebben enkele interessante bijscholingen op een rijtje gezet. Je leest het op deze pagina.

Het voorkomen van dwang en drang (restraint)

In Nederland zijn er veel kinderen die in het ziekenhuis een erg vervelende ervaring op hebben gedaan ten aanzien van het uitvoeren van handelingen onder dwang en drang. Dit willen wij als kinderverpleegkundigen niet meer. Er zijn diverse methoden gericht op het...

Lees meer

Focustaal bij kinderen

Bij comforttalk leer je door positief en ondersteunend taalgebruik de focus bij het kind te verleggen tijdens de medische handeling. Een cursus hiervoor gaat vaak samen met een cursus hypnose bij kinderen aangeboden door Stichting Hypnose voor Kinderen.

Lees meer

Intervisiebijeenkomst

Kinderverpleegkunde.nl organiseert meerdere keren per jaar een online intervisie bijeenkomst voor kinderverpleegkundigen en andere bij de kindzorg betrokken professionals. Als zorgprofessional kom je regelmatig complexe situaties tegen in je werk. Tijdens de...

Lees meer

Training HIK: “Inventariseren, indiceren …

De training is toegankelijk voor alle kinderverpleegkundigen die werkzaam zijn in de eigen leefomgeving van kind en gezin, ongeacht vooropleiding. In deze training krijg jij alle kennis mee die jij nodig hebt om je als kinderverpleegkundige te kunnen ontwikkelen in...

Lees meer

Skills4Comfort

De Skills4Comfort scholing is een 1-daagse training voor zorgprofessionals in de medische setting, waarin kennis wordt overgedragen om angst en pijn te reduceren van zowel volwassen patiënten als kinderen. Hierdoor wordt het comfort van de patiënten verhoogd.

Lees meer

UMC Utrecht lanceert e-learning ‘slaap bij kinderen’

Het UMC Utrecht heeft een nieuwe e-learning ontwikkeld over het belang van slaap voor (chronisch) zieke kinderen. Slaap wordt nog altijd onderschat als het gaat om de medicinale kracht van rust tijdens het fysieke herstel van kinderen. De e-learning heeft als doel om...

Lees meer

Congres Jonge mensen, groot verdriet

Rouw kan omschreven worden als verdriet om het verlies van iets of iemand waar veel van gehouden werd, zoals een relatie, een vriendschap of een (gezonde) ouder. Rouw heeft vele verschijningsvormen en heeft invloed op het zelfvertrouwen, de identiteitsvorming en het...

Lees meer

Hypnose

Bij hypnose ga je net een stap verder dan comforttalk (zie bijscholing comforttalk). Je verlegt de concentratie en aandacht van het kind waardoor het kind zich ‘losmaakt’ van de uitwendige omgeving en opgaat in zijn eigen innerlijke wereld, een vorm van trance.

Let wel hypnose mag je als kinderverpleegkundige alleen uitvoeren wanneer je deel hebt genomen aan een training en bekwaam bent bevonden. Er zijn diverse centra waar je deze training kunt volgen.

Hypnose voor kinderen

Bezoek de site van Stichting hypnose voor kinderen voor meer informatie.

Medische hypnose

Bezoek de site van Praktijk voor medische hypnose voor meer informatie.

Hypnose Haarlemmermeer

Bezoek de site van Hypnose Haarlemmermeer voor meer informatie.

Cure & Care Development

Bezoek de site van Cure & Care Development voor meer informatie.

Procedurele sedatie en/of analgesie

Een vervelende ervaring kun je ook voorkomen door de inzet van medicamenteuze interventies.

In de huidige tijd wordt vaak al wel verdovende crème gebruikt voor het toedienen van een punctie, maar daarnaast zijn er meerdere mogelijkheden zoals de PSA die ingezet kunnen worden. Hiervoor worden door diverse (academische) ziekenhuizen trainingen gegeven.

Enkele veelvoorkomende voorbeelden van PSA technieken zijn: Midazolam en Lachgas. Check de volgende site voor meer informatie over PSA.

Kindercomfortzorg

Hieronder valt de kinderpalliatieve zorgverlening, deze zorg wordt ingezet aan kinderen die een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening hebben.

Het is voor het kind en het gezin enorm belangrijk dat zij vanaf het moment dat de diagnose gesteld is tot aan het moment van overlijden de best mogelijke zorg krijgen zodat het kind zo lang mogelijk comfortabel blijft.

Door het Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg worden jaarlijks trainingen aangeboden aan professionals rondom de zorg voor het zieke kind. Ook kun je op de site van het kenniscentrum heel veel bruikbare informatie vinden ten aanzien van palliatieve zorg rondom het kind en het gezin.

Training canule - thuisbeademing bij ...

Wanneer je als kinderverpleegkundige in de thuissituatie in aanraking komt met kinderen die een canule hebben en/of die beademend worden is het belangrijk dat jij een training hiervoor volgt waarin je bekwaam wordt verklaard.

Deze trainingen kun je volgen bij één van de vier Centra voor Thuisbeademing in Nederland (CTB). Deze centra voor thuisbeademing zijn te vinden in: UMC Utrecht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, Universtair Medisch Centrum Groningen, Erasmus MC en Sophia kinderziekenhuis Rotterdam (heeft tevens een speciaal centrum voor kinderen).

Training kindermishandeling en huiselijk geweld

Er is een basistraining die bestaat uit twee modules en wordt aangeboden door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Als kinderverpleegkundige of als een ander betrokken professional wordt er kennis geboden van alle facetten van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Deze training bestaat uit twee dagen waarvan je de eerste dag de basiskennis krijgt en de tweede dag de verdieping in gaat.

SK jeugd

Bezoek de site van SK jeugd voor meer informatie.

Landelijke vakgroep aandachtsfunctionarissen kindermishandeling

Er zijn ook trainingen speciaal voor aandachtsvelders kindermishandeling.

Veilig thuis

En daarnaast worden er diverse trainingen aangeboden via Veilig Thuis.

Zelf nog een mooie aanvulling op deze pagina, laat ons het weten!